پروژه ها

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

صادرات کالا از ایران؛ چگونه از ایران صادرات کنیم؟ (تجارت بین الملل)
صادرات کالا از مهم‌ترین فعالیت‌های اقتصادی است که به خروج کالا از گمرک (با رعایت قوانین کشور) و فروش آن در بازار های جهانی اطلاق می‌شود. صادرات کالا امری حیاتی در جهت افزایش تولیدات ناخالص ملی و پیشرفت اقتصادی کشورها است. مزایای منحصر‌به فرد صادرات کالا، موجب تمایل بسیار زیاد تولیدکنندگان به فروش کالای خود در خارج از مرز های کشور شده است. به دلیل فراهم بودن بستر مناسب برای تولید محصولات پرطرفداری چون زعفران، پسته، خرما و… ظرفیت بالایی در صادرات این محصولات وجود دارد. البته که بخش گسترده صادرات ایران مربوط به نفت و مشتقات نفتی می‌شود. صادرات کالا نیازمند طی کردن مراحل قانونی متعددی است که صادرکننده باید به آن‌ها توجه کند. درصورتی که فرد بدون داشتن اطلاعات کافی با قوانین و شرایط تجارت بین المللی و همچنین امور گمرکی، اقدام به صادرات کالا کند؛ نه تنها به سود بالایی دست پیدا نخواهد کرد؛ حتی ممکن است تمام سرمایه خود را نیز از دست بدهد. به همین دلیل در ابتدا لازم است تا صادر کننده نسبت به قوانین و مراحل صادرات کالا اطلاعات کافی بدست آورد. در این بخش از مجله راهکار تجارت پایا قصد داریم تا صفر تا صد مراحل صادرات کالا، انواع روش‌های صادرات، مدارک مورد نیاز و مجوز‌های لازم برای صادرات کالا را شرح دهیم. با ما همراه باشید.

صادرات کالا چیست؟

صادرات کالا به فرآیند فروش کالاهایی تولیدی به صورت مستقیم  یا با واسطه در کشورهای دیگر که منجر به افزایش تولید ناخالص ملی و ورود ارز به کشور می‌شود اشاره دارد. این فرآیند شامل انتخاب بازارهای هدف، تولید یا بسته‌بندی کالاها، انتخاب روش حمل و نقل، ارسال و تحویل به موقع کالا به مشتریان خارجی و همچنین خدمات پس از فروش می‌شود. صادرات به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه تجارت بین‌الملل نقشی مهمی در توسعه رشد اقتصادی کشور و افزایش درآمدزایی برای آن دارد.

صادرات کالا به دلیل اینکه شرایط برای تولید کالاهایی باکیفیت و قیمت تمام شده مناسب‌تر در کشوری وجود دارد انجام می‌شود. طبق آمارها رقم کل صادرات جهان به ارزش ۱۸.۸۹ تریلیون دلار بوده که کشور چین سهم بییشتری از آن را در اختیار داشته است.فروش محصول به بازارهای خارجی باعث توسعه تجارت در عرصه جهانی، تنوع درآمدی و رقابت‌پذیری کشور می‌شود. با شناسایی نیاز بازار و برآورده کردن تقاضای مشتریان خارجی، افزایش فروش و سود بیشتر برای شرکت‌ها به وجود می‌آید.


انواع روش‌های صادرات کالا از ایران کدام است؟

صادرات کالا از ایران با روش‌های مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به دو مورد از معروف‌ترین آن‌ها اشاره می‌شود.

صادرات مستقیم
صادارت غیر مستقیم

صادرات کالا به صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود و در هر دو روش ، هدف اصلی افزایش سود و توسعه تجارت بین‌الملل است. استفاده از ترانزیت کالا، صادرات به صورت سفارشی و صادرات از طریق پلتفرم‌های تجارت الکترونیک نیز از انواع رایج صادرات کالا هستند. در یک دسته‌بندی دیگر انواع صادارت می‌تواند به دو دسته صادرات قطعی و صادرات موقت تقسیم شود که در ادامه به توضیح آن پرداخته می‌شود.


۱. صادرات مستقیم چیست؟

در صادرات مستقیم کالاهای تولید شده در کشور ایران به صورت مستقیم و بی‌واسطه به کشورهای خارجی صادر می‌شوند. در این روش شرکت تولیدکننده به طور مستقیم با مصرف‌کنندگان کالای خود در ارتباط است و بدون دخالت واسطه‌گران کالای خود را به فروش می‌رساند. صادرات مستقیم باعث افزایش سود و کاهش هزینه‌های جانبی می‌شود. با این وجود استفاده از این روش نیاز به برخورداری از میزانی تجربه و جمع‌آوری اطلاعات کافی دارد.

مزایای صادرات مستقیم(بی‌واسطه) کالا

در صادرات کالا به روش مستقیم به دلیل کوتاه ماندن دست واسطه‌گر، مزایای زیادی وجود دارد:

        سود بیشتر به دلیل حذف واسطه‌ها
        ارتباط مستقیم با بازار هدف
        کنترل کامل بر پیش‌روی مراحل صادرات
        برند سازی


       معایب صادرات مستقیم(بی‌واسطه) کالا

صادرات مستقیم کالا علاوه بر مزیت‌های فراوان، معایبی نیز دارد. معایب صادرات مستقیم کالا دلیل بر این شده‌ است که بسیاری از تاجران از صادرات مستقیم کالای خود بپرهیزند.

        کسب مجوز برای انجام فرایند‌های مربوط به صادرات
        صرف هزینه‌های زیاد
        صرف وقت و زمان
        نیاز به نیروی انسانی کاربلد و معتمد

۲. صادرات غیر مستقیم چیست؟

در صادرات غیرمستقیم، کالاها به صورت مستقیم به کشورهای خارجی متقاضی فروخته نمی‌شوند بلکه از طریق واسطه‌هایی مانند شرکت‌های تجاری یا نمایندگان تجاری به عنوان واسطه‌ به سایر کشورها صادر می‌شوند. این روش برای شرکت‌هایی که سرمایه یا امکانات کافی برای ارسال مستقیم کالا را ندارند مناسب است.

    مزایای صادرات غیر مستقیم

با توجه به این که صادرات غیر مستقیم نسبت به صادرات مستقیم کالا دردسرهای کمتری دارد، مزایای دیگر آن را بررسی می‌کنیم.

        عدم نیاز به سرمایه گذاری در بازارهای خارجی
        عدم نیاز به تجربه و تخصص
        احتمال موفقیت آمیز بودن آن حتی در کوتاه مدت
        عدم نیاز به آشنایی با امور بین المللی
        امکان رشد و بازگشت سریع سرمایه
        معایب صادرات غیر مستقیم کالا

معایب صادرات غیر مستقیم به شرح زیر است:

        کاهش سوددهی به دلیل پرداخت حقوق به واسطه ها
        عدم کنترل بر قیمت گذاری محصول
        عدم کسب تجربه

۳. صادرات قطعی چیست؟

صادرات قطعی به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن علاوه‌بر فروش کالا یا خدمات حق مالکیت آن‌ها نیز به طور کامل به خریدار منتقل می‌شود. قیمت فروش محصول به خریدار طی قراردادی رسمی تنظیم می‌شود و شرایط پرداخت، امور گمرکی و مالیات‌ها به تایید هر دو طرف می‌رسد. صادرات قطعی باعث گسترش بازار و افزایش درآمد برای شرکت‌های تجاری می‌شود.


۴. صادرات موقت چیست؟

صادرات موقت به عملیاتی گفته می‌شود که طی آن کالا به کشوری دیگر ارسال می‌شود اما مالکیت آن به صورت موقت در اختیار فروشنده باقی می‌ماند. در شرایطی که نیاز به تعمیر، نگهداری، نمایش در نمایشگاه‌ها یا دلایلی این چنین وجود دارد از صادرات موقت استفاده می‌شود. صادرات موقت فرصتی برای توسعه تجارت بین الملل در اختیار شرکت‌ها قرار می‌دهد که در مقایسه با صادرات قطعی کم هزینه‌ و کم خطرتر است.


آشنایی با مراحل صادرات کالا

صادرات کالا با فرآیند ترخیص از گمرک، روش‌های جا‌به‌جایی و حمل و نقل بین المللی محموله‌های صادراتی از ایران در هم تنیده است. صادرات کالا از ایران نیاز به اخد مجوزهایی دارد که در کشور ما از اداره‌های دولتی مربوطه دریافت می‌شود. واردات و صادرات کالا در ایران در قدم اول نیاز به دریافت کارت بازرگانی که توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن در ایران صادر و به تایید وزارت بازرگانی می‌رسد ،  نیاز دارد و در قدم بعدی مراحل زیر پیموده می‌شود.

    تاسیس شرکت
    راه‌اندازی شرکت تولیدی
    انتخاب محصول رقابتی برای صادرات کالا
    افتتاح حساب بانکی در خارج از کشور
    شناخت بازار صادراتی
    شناخت رقبا

گمرک جمهوری اسلامی ایران (ایریکا) یا (IRICA) سازمانی دولتی است که به عنوان مسئول اجرایی قانون و مقررات وظیفه نظارت به نحوه واردات و صادارت کالا از خارج و داخل ایران را بر عهده دارد. آشنایی با قوانین گمرکی، مدارک و مجوزهای لازم و اطلاع از تعرفه‌های گمرکی روند صادرات کالا به خارج از کشور را آسان‌تر می‌کند.


۱. تاسیس شرکت برای صادرات کالا

ثبت شرکت برای صادرات کالا یک مرحله ضروری است که با بررسی بازار و تصمیم‌گیری در مورد تعیین نوع شرکت (سهامی خاص ، عام یا شرکت‌های مسئولیت محدود) انجام می‌شود. برای صادرات یک کالا به کشورهای دیگر به ثبت شرکت سهامی عام یا خاص برای انجام امور اقتصادی در گرو تشریفات رسمی نیاز است.


۲. راه‌ اندازی شرکت تولیدی برای صادر کردن کالا

راه اندازی شرکت تولیدی برای صادرات کالا زمانی اتفاق می‌افتد که شرکتی قصد ایفای نقش به عنوان یک واسطه را داشته باشد. ثبت شرکت تولیدی صادراتی با بررسی وضعیت بازار و شناسایی کالایی رقابتی در ایران آغاز می‌شود. خریداری کالای رقابتی از صاحب آن و انتقال به داخل کشور به عنوان بخشی از فرآیند صادرات در شرکت‌های بازرگانی انجام می‌شود.

ُصادرات کالا از ایران

حال اگر شرکتی پتانسیل کافی برای تولید محصولی استاندارد را داشته باشد در این صورت تمهیدات لازم برای تاسیس یک شرکت تولیدی آغاز می‌شود. پس از خرید تجهیزات و ماشین آلات و استخدام نیروی انسانی کافی تولید محصول آغاز شده و فرآیند صادرات از سر گرفته می‌شود.


۳. انتخاب محصول رقابتی برای صادرات کالا

انتخاب محصول رقابتی برای صادرات کالا در چند مرحله انجام می‌شود. بررسی وضعیت بازار، تحلیل رقابت، قیمت محصول رقابتی، ارزش افزوده، نقاط قوت و ضعف، بررسی توان تولید، تعیین راهکارهای فروش و بازاریابی در انتخاب محصول رقابتی برای صادرات تاثیر دارد. در این مرحله همانند قبل نقش شرکت به عنوان واسطه پررنگ‌تر است و می‌تواند به بررسی کالاهای رقابتی برای صادرات بپردازد. به زبان ساده شرکتی که قصد تجارت بین‌المللی را دارد با مراجعه به اتاق بازرگانی در ایران اطلاعات سودمندی از کالاهایی که صادرات آن‌ها به ایران موفق بوده‌اند به دست می‌آورند. پاسخ سوال چه کالایی در کدام شهر و کشور می‌تواند بیشترین میزان سود را برای شرکت داشته باشد هدف این مرحله از صادرات کالایی است.

بهتر است محصول انتخابی تمام استاندارهای لازم را برای صادرات داشته باشد.


 ۴. افتتاح حساب بانکی در خارج از کشور برای شروع صادرات

افتتاح حساب بانکی در خارج از کشور برای شروع صادارت به کشوری دیگر ضروری است. باز کردن حساب بانکی در خارج از کشور می‌تواند باعث افزایش سرعت فرآیند صادرات شود. مراحل افتتاح حساب بانکی صادراتی به شرح زیر است.

    انتخاب بانک
    تهیه مدارک مورد نظر
    ارسال مدارک
    افتتاح حساب
    واریز سرمایه اولیه
    شروع استفاده از حساب

افتتاح حساب بانکی در زمینه صادرات کالا به شماره حساب، شماره شعبه، شماره کارت، شماره IBAN و BIC نیاز دارد. افتتاح حساب در خارج از کشور منوط به یادگیری قوانین و مقررات مربوط به موضوعات مالی، تجاری و سیستم مالیاتی کشور مقصد است. مشورت با مشاوران حقوقی و مالی می‌تواند فرآیند افتتاح حساب را آسان‌تر کند.


۵. شناخت بازار صادراتی خود

شناخت بازار صادراتی یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که قبل از تصمیم‌گیری در مورد هر گونه صادرات و وارد کردن کالا باید در نظر گرفته شود. شناخت بازار فرآیندی پیچیده و چالش‌برانگیز است و هنگامی که کالای مورد نظر تولید یا کالایی رقابتی به عنوان واسطه پیدا شد ،به کار می‌آید. شناخت بازار رقابتی با تحقیق و بررسی گسترده برای یافتن کشوری که می‌تواند میزبان خوبی برای کالا باشد شروع می‌شود. در این مسیر روی کمک و تجربه سایر بازرگانان به ویژه اتاق بازرگانی کشور می‌توان حساب کرد. زیر سر داشتن کشورهایی که با کمبود شدید کالای مورد نظر مواجه هستند یک برگ برنده در اختیار شرکت قرار می‌دهد.

حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی یکی از راه‌های آشنایی با منابع مهم بازرگانی در کشور است.


۶. شناخت رقبا در صادرات کالا

شناخت رقبا در صادرات کالا یکی از عوامل مهمی است که در موفقیت تجاری بین‌المللی تاثیرگذار است. پس از انتخاب محصول و بازار مورد نظر این نیاز وجود دارد تا رقبا در کشور مقصد از طریق روش‌های زیر به خوبی بررسی شوند.

    بررسی سایت‌ها و فروشگاه‌های آنلاین کشور مورد نظر
    بررسی نمایشگاه‌های تجاری برگزار شده در کشور مقصد
    شناسایی شرکت‌های رقیب
    بررسی مشتریان

بررسی همه جانبه این مورد و دستیابی به مزایا و معایب رقبا، تعداد رقیب‌های فعال در بازار و پیدا کردن راهکارهایی که برای ربودن گوی رقابت از آن‌ها ضروری است می‌تواند سبب موفقیت شرکت‌های تجاری در این مرحله شود.


مدارک مورد نیاز برای صادرات کالا

برای طی کردن مراحل صادرات کالا لازم است تا طبق رویه قانونی عمل کرد. ابتدایی‌ترین کاری که باید برای ورود به حوزه صادرات کالا انجام داد ، تهیه مجوز های لازم و مدارک مختلفی است که در ادامه مرور خواهیم کرد:

    تهیه فاکتور فروش یا پروفرما
    ایجاد فهرست عدل بندی (Packing List) در صورت تنوع در کالاهای ارسالی
    انعقاد قرارداد حمل و نقل
    انعقاد قرارداد بیمه
    دریافت اظهار نامه گمرکی
    اخذ بارنامه
    اخذ گواهی مبدا

چه کالاهایی از ایران صادر می‌شوند؟

ایران یکی از موفق‌ترین صادر کننده‌های خاورمیانه است که محصولات متنوعی را به کشورهای مختلف صادر می‌کند. کشور ایران از دیرباز به دلیل داشتن شرایط آب و هوایی مناسب مبدا بزرگی برای صادرات مواد غذایی به کشورهای گرم و خشک منطقه بوده است. لیست محصولاتی که در این سال‌ها از کشور ایران به کشورهایی مانند عراق، دبی، ترکیه، افغانستان، چین، امارات، سوریه و سایر کشورها صادر شده به شرح زیر است.

    زیره
    فرش
    پسته
    لبنیات
    زعفران
    محصولات معدنی
    محصولات کشاورزی
    فرآورده های پتروشیمی

فارغ از نفت و فرآورده‌های نفتی که کشور ایران یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان آن در جهان محسوب می‌شود ایران به عنوان صادر کننده مواد غذایی مانند خشکبار، میوه خشک، نان‌ها صنعتی و غلات شناخته می‌شود. کشور ایران متاثر از تحریم‌های اعمال شده شیب منفی صادرات کالا را تجربه کرده است.

مراحل صادرات کالا

در سال‌های گذشته طبق گفته مقامات اقتصادی حجم صادرات کالا از ایران با رشد ۲۷ درصدی همراه بوده که به مبلغی بیش از ۲۴ میلیارد دلار رسیده است.
تحقیقات بازار در فرآیند صادرات کالا شامل چه موارد می‌شود؟

تحقیقات بازار در فرآیند صادرات کالا شامل بررسی، تحلیل وضعیت بازار مقصد، شناخت مشتریان، رقبا، قوانین و مقررات صادراتی، نیاز بازار هدف و نحوه رفتار مشتریان می‌شود. به بیانی دیگر تحقیقات بازار از روش‌های تحقیقاتی برای جمع‌آوری و تحلیل اطلاعات بازار، شناسایی روندها و عوامل کلیدی بازار برای تعیین فرصت و تهدیدهای موجود در بازار استفاده می‌کنند. ارزیابی عملکرد و سنجش بازدهی قبلی در فرآیند صادارت کالا نقش مهمی دارد.

    اطلاع از قوانین گمرکی و آشنایی با کالاهایی که صدور آن‌ها ممنوع است.
    اطلاع از بالا پایین شدن‌های نرخ ارز که در کسب‌وکار بین‌المللی تاثیرگذار است.
    آموختن شیوه‌هایی برای معرفی موثر محصول به خریداران خارجی
    بررسی بازارهای مقصد شامل شناخت فرهنگ، زبان و عوامل سیاسی و فرهنگی حاکم بر جامعه

تحقیقات بازار در فرآیند صادارات کالا شامل شناسایی فرصت‌های موجود در بازار، تعیین استراتژی مناسب برای بهره‌وری از آن، آشنایی با روش‌های توزیع مناسب و شناسایی دقیق محدودیت‌ها می‌شود.

آشنایی با تمام قوانین حاکم بر صادرات یکی از اصول تجارت کالا است.


حضور در فضای دیجیتال برای بازاریابی صادراتی

حضور فعال در فضای اینترنت برای بازاریابی یکی از ابزارهای مهم در صادرات است. با توجه به نقش انکارنشدنی اینترنت در معامله‌های تجاری امروزی استفاده از راهکارهای زیر برای حضور فعال در عرصه آنلاین و جلب مشتری‌های خارجی توصیه می‌شود.

    تبلیغات در موتورهای جستجو
    تاسیس وبسایت و فروشگاه آنلاین حرفه‌ای
    استفاده از شبکه‌های اجتماعی مانند لینکدین یا اینستاگرام

فضای آنلاین همچنین فضای مناسبی برای تعامل مستقیم با مشتریان فراهم می‌کند که در موفقیت شرکت نقش به سزایی خواهد داشت.


آشنایی با مجوزهای لازم برای صادرات کالا

به منظور صادرات کالا از ایران دریافت مجوزهایی در داخل کشور یکی از اصلی‌ترین مراحل قانونی برای شروع صادرات یک کالا محسوب می‌شود. برخی از کالاهای صادراتی نیاز به مجوزهای خاصی دارند که از نهادهای مربوط مانند سازمان غذا و دارو یا سازمان ملی استاندارد دریافت می‌شود. مدارک و مجوزهای عمومی‌تر به شرح زیر هستند.

    مجوز ارزی
    مجوز از وزارت صمت
    مجوز صادرات
    مجوز از وزارت جهاد کشاورزی
    مجوز پروانه کسب
    مجوزهای بهداشت و فنی
    مجوز سازمان ملی استاندارد

طبق قوانین کشور ایران برای ارسال و فروش کالا به کشورهای دیگر نیاز به اخد مجوزهایی از سازمان صادارت کشور وجود دارد. مجوزهای لازم برای صادرات هر کالا با توجه به ماهیت آن ممکن است متفاوت باشد به همین دلیل بهتر است قبل از اقدام به صادرات با مراجع ذی‌ربط هماهنگ شود. با ثبت شرکت بازرگانی و دریافت شماره اقتصادی یک قدم در مسیر دریافت مجوزهای لازم برداشته می‌شود و سپس با راهنمایی‌های نمایندگان کشورهای مقصد اطلاعات لازم به دست می‌آید.


اظهار کردن کالای صادراتی به گمرک

یکی از مهم‌ترین مراحل صادرات کالا اظهار کردن کالای صادراتی به گمرک است. در این مرحله شخص صادر کننده باید با تمامی مدارک مربوط به کالای صادراتی خود به گمرک مراجعه کند و کالایی را که قصد صادرات آن را دارد به گمرک معرفی یا اظهار کند.

    بیمه کردن کالا در صادرات
    پیدا کردن شرکت حامل
    گواهی بازرسی در صادرات کالا
    صدور فاکتور فروش مبدا
    صدور بارنامه ی حمل و پروانه ی گمرکی

فرآیند اظهار کالای صادراتی به گمرک براساس نوع کالا و مقصد صادراتی ممکن است تفاوت داشته باشد و بهتر است از مشاوران باتجربه در این زمینه کمک گرفته شود.


۱. بیمه کردن کالای صادراتی چگونه است؟

یکی از مراحل مهم در صادرات کالا بیمه کردن کالای صادراتی برای جلوگیری از بروز هر گونه آسیب و گزند به بار کالا است. بیمه کردن بار در صادرات به منظور جلوگیری از ضرر و زیان انجام می‌شود. در این صورت هر مشکلی که برای کالا پیش بیاید با توجه به شرایط موجود و توافق‌های انجام شده خسارت به صاحب بار پرداخته می‌شود.


۲. پیدا کردن شرکت حامل در صادرات کالا

پیدا کردن شرکت بازرگانی معتبری که بتواند کالای مورد نظر را صحیح و سالم به دست مشتری خارجی برساند یکی از مراحل صادرات کالا است. اعتماد و تجربه موفق شرکت حامل حرف اول را در فرآیند انتخاب می‌زند زیرا در صورت حرفه‌ای نبودن آن‌ها احتمال اینکه بار با تاخیر به مقصد برسد و یا ضرر و زیان مالی انباشته به وجود بیاید بالا است.


۳. گواهی بازرسی در صادرات کالا

گواهی بازرسی یکی از مدارک مهم در صادرات کالا است که توسط سازمان‌های صادراتی صادر می‌شود. گواهی بازرسی یک مدرک رسمی است که تضمین می‌کند کالای سفارش داده شده از استانداردهای لازم برای صادرات برخوردار باشد. هر دو طرف قرارداد (خریدار و فروشنده) موظف هستند از شرکت‌های بازرسی بین المللی گواهی بازرسی مربوط به کالای خود را دریافت کنند.


۴. صدور فاکتور فروش مبدا

فاکتور فروش مبدا یکی دیگر از مدارک مهمی است که توسط فروشنده صادر می‌شود و در فرآیند صادرات به کار می‌آید. در این مرحله صادر کننده یک فاکتور برای کالای صادراتی خود صادر می‌کند تا آن را به اتاق بازرگانی برساند و تاییدیه فاکتور خود را دریافت کند.

صادرات از ایران

جزئیات کامل کالا، قیمت، شرایط تحویل و شرایط پرداخت که در فاکتور فروش مبدا ذکر می‌شود به عنوان یک راهنما برای خریداران عمل می‌کند.


۵. صدور بارنامه حمل و پروانه گمرکی

بارنامه برای حمل کالا ضروری است و توسط حامل کالا یا شرکت حمل و نقل صادر می‌شود. در صورتی که اتاق بازرگانی پس از دریافت فاکتور فروش مبدا و بررسی آن تصمیم به تایید بگیرد بارنامه حمل و پروانه گمرکی صادر می‌شود. پروانه گمرکی بعد از تهیه بارنامه از گمرک صادر می‌شود و هر دو این مدارک برای صادر کردن یک کالا ضروری هستند. در نهایت با دریافت مجوز خروج کالا از گمرک و صادرات کالا به کشور مقصد فرآیند به پایان می‌رسد.


کلام پایانی

صادرات کالا از ایران به کشورهایی نظیر چین، ترکیه، عراق، سوریه و دبی انجام می‌شود و امکان رشد و توسعه اقتصادی را برای کشورها فراهم می‌کند. در فرآیند صادرات به تهیه مدارک و مجوزهایی مانند پروفورما، فاکتور فروش، بارنامه و پروانه حمل احتیاج است تا بتواند اطلاعات کاملی از وضعیت بار، شرایط حمل و نقل و شرایط پرداخت به دست بیاورد. مراحل صادرات کالا به خصوص برای آن‌هایی که سابقه چندانی در صادرات و واردات یک کالا ندارند ممکن است چالش‌برانگیز باشد. راهنمایی گرفتن از متخصصان باتجربه‌ای که سابقه صادرات از ایران را دارند می‌تواند مسیر را هموارتر کند. شرکت پانل تجارت آماده خدمت‌رسانی به مشتریان عزیز و همراهی آن‌ها در فرآیند صادرات کالا است. با کمک گرفتن از کارشناسان راهکار تجارت پایا علاوه‌بر ترخیص سریع و هزینه مناسب از یک جلسه مشاوره رایگان برای انجام امور تجاری خود برخوردار خواهید شد.


سوالات متداول

چه مدارکی برای صادرات کالا از ایران لازم است؟

مدارک لازم برای صادرات کالا از ایران با توجه به نوع کالای انتخابی و کشور مقصد می‌تواند متفاوت باشد اما به طور کلی فاکتور فروش مبدا، بارنامه، پروانه گمرکی و گواهی سلامت از مهم‌ترین مدارک لازم برای شروع صادرات است.

چگونه می‌توان بازار صادراتی هدف را پیدا کرد؟

برای انتخاب بازار صادراتی هدف با توجه به نوع کالا، وضعیت رقبا و قوانین مربوط به صادرات (سخت گیری‌های رایج) می‌توان تصمیم‌گیری کرد.

بهترین کالاها برای صادرات از ایران چیست؟

محصولات پتروشیمی، مس و فولاد، میوه و سبزیجات، پسته، زعفران، صنایع‌دستی و فرش دستباف چند نمونه از مهم‌ترین کالاهای صادراتی از ایران هستند.

مزیت‌های صادارت کالا چیست؟

افزایش فروش، اشتغال‌زایی، جهانی شدن برند، رشد اقتصادی و افزایش دانش فنی از مزیت‌های صادرات یک کالا است.

معایب صادرات کالا چیست؟

محدودیت‌های مالی، هزینه حمل‌ونقل بالا، برقراری ارتباط با خریداران ناشناخته، نوسان‌های ارزی و ریسک عدم پرداخت از جمله معایب صادرات کالا محسوب می‌شود.

چگونه می‌توان با نوسانات ارزی شروع به صادرات کالا کرد؟

نوسانات ارزی می‌تواند بر تصمیم‌های صادراتی تاثیر بگذارد اما با استفاده از راهکارهایی مانند استفاده از قرارداد ارزی، استفاده از ارزهای متنوع، تغییر استراتژی قیمت‌گذاری و استفاده از محصولات با ارزش افزوده بالا می‌توان صادرات کالا را انجام داد.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

ثبت سفارش کالا چیست و چه نقش در واردات کالا دارد؟
دریافت مجوز ثبت سفارش کالا اولین گام جهت ورود کالا به کشور و ترخیص آن از گمرک محسوب می‌شود. هر شخص حقیقی و حقوقی (سازمانی) که قصد وارد کردن کالای خارجی به داخل کشور را داشته باشد، ابتدا باید نسبت به دریافت مجوز ثبت سفارش کالا از سازمان مربوطه اقدام کند. این مجوز بازه زمانی ۳ الی ۶ ماهه قابل استفاده است و در صورت عدم استفاده از آن نیاز به تمدید دارد. ثبت سفارش واردات کالا مجوزی است که توسط سازمان توسعه و تجارت کشور صادر می‌شود. این مجوز دارای یک شماره ۸ رقمی و تاریخ اعتبار است که روی آن درج می‌شود. اطلاعاتی نظیر نام شرکت متقاضی (شرکت وارد کننده) و تاریخ پروفرما نیز در این مجوز قابل مشاهده است. به‌منظور اخذ مجوز ثبت سفارش متقاضیان حقیقی و حقوقی می‌توانند با مراجعه به وب‌سایت ntsw.ir (سامانه تجارت) ثبت‌نام کنند. پس از دریافت کد کاربری و رمز عبور شخصی، این سامانه به افراد امکان می‌دهد تا به‌صورت آنلاین و در هر زمانی، سفارشات وارداتی خود را ثبت کرده و پیگیری کنند. این روش به‌صورت ۲۴ ساعته و با تنها دسترسی به اینترنت در هر مکانی قابل انجام است.

منظور از ثبت سفارش کالا چیست؟

ثبت سفارش کالا چیست؟ ثبت سفارش به‌عنوان یکی از مهمترین مراحل در فرآیند واردات کالا به‌معنای ارسال درخواست رسمی برای وارد کردن یک محموله به کشور مقصد است. این مجوز که در سامانه وزارت بازگانی ثبت می‌شود، قبل از ورود کالا به گمرک و پیش از تایید پیش‌فاکتور دریافت می‌شود تا در صورت عدم صدور مجوز واردکننده متحمل ضرر و زیان چندانی نشود. پس از دریافت این مجوز وارد کننده مجاز به نهایی کردن سفارش می‌شود.

ثبت سفارش کالا

به موجب ماده ۸ قانون صادرات و واردات، کلیه واردکنندگان پس از دریافت پروفرما لازم است اقدام به دریافت مجوز ثبت سفارش واردات کالا کنند. این مرحله از سال ۱۳۹۷ به این سو تغییرات متعددی را تجربه کرده و روند ثبت آن از سیستم دستی به روش ثبت در سامانه جامع تجارت ایران تغییر کرده است.

لازم به ذکر است که تمام مراحل پیگیری‌ تا حصول نتیجه (دریافت تاییدیه ثبت سفارش)، از طریق این سامانه امکان‌پذیر می‌باشد. به‌علاوه آشنایی کامل با قوانین و مقررات مربوط به ترخیص کالا از گمرک کشور خود به سرعت بخشیدن در تکمیل این مرحله کمک خواهد کرد.


انواع مدل‌های ثبت سفارش کالا

    ثبت سفارش بصری (Registration of visual order)

    ثبت سفارش یوزانس( Registration of Usance order)

    ثبت سفارش بلند مدت (Registration of long-term order)

    ثبت سفارش صادراتی (Registration of export-based order)

    ثبت سفارش اعتبار اسنادی بدون انتقال ارز Registration of letter of credit order without) currency transfer)

 
مراحل ثبت سفارش کالا

در ایران فرآیند ثبت سفارش کالای وارداتی با مجموعه‌ای از گام‌ها و مراحل خاصی همراه است. این مراحل به‌منظور رعایت قوانین و مقررات مرتبط با واردات و همچنین تهسیل فرآیند واردات کالا انجام می‌شود. این فرآیند تحت نظارت مراجع و سازمان‌های قانونی و مرتبط قرار دارد.

مراحل ثبت سفارش واردات در کشور عبارتند از:

    اخذ پروفرما (پیش‌فاکتور) از فروشنده
    آگاهی از تعرفه کالای ثبت سفارش شده
    بررسی ارزش کالا در سامانه TSC گمرک
    بررسی اولویت کالایی
    بررسی شمول مجوز های مورد نیاز ( درصورت نیاز اخذ از سازمان ذیربط)
    بارگذاری پروفرما و تکمیل فرآیند ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت (ntsw)
    مراجعه به شرکت بیمه و دریافت بیمه‌نامه
    اقدام به ثبت سفارش در بانک واسطه معامله به منظور ثبت سفارش کالا

پس از تکمیل فرم درخواست گشایش اعتبار و ارسال آن به همراه فرم بانکی، پروفرما، بیمه‌نامه و اجازه نامه نسبت به پرداخت حق ثبت سفارش اقدام می‌شود.


لازم به ذکر است که فرآیند ثبت سفارش واردات کالا با توجه به قوانین و مقررات متغیر کشور همواره در حال تغییر است. به همین دلیل دسترسی به اطلاعات به‌روز و دقیق برای فهم کامل این فرآیند ضروری به‌نظر می‌رسد. بهترین راه‌ این است که از منابع معتبر داخلی که تجربه کافی در این حوزه دارند، استفاده شود.


جمع‌بندی در مورد ثبت سفارش کالای وارداتی

ثبت سفارش کالا تحت نظارت دقیق سازمان وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام و با ثبت سفارش در آن سامانه، اجازه ورود کالا به کشور صادر می‌شود. برخی از کالاها نیاز به ثبت سفارش واردات دارند در حالی که برخی کالاها از این فرآیند معاف هستند. با توجه به تغییرات مداوم این بخشنامه‌ها به مشاوره از کارشناسان بازرگانی معتبر و باتجربه احتیاج است تا ثبت سفارش کالای وارداتی بدون مشکل و در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود. تمامی مراحل ثبت سفارش برای واردات کالا به‌منظور مبارزه با قاچاق تحت نظارت مستقیم مراجع ذی‌صلاح قرار دارد. با استفاده از این روش ثبت سفارش کالا به شکلی هدفمند انجام شده و کنترل آن آسان‌تر است. شرکت بازرگانی پانل تجارت یکی از ارائه‌دهندگان خدمات ثبت سفارش است که توسط تیمی از کارشناسان با تجربه انجام می‌شود. این تیم توانسته با سال‌ها تجربه و با وجود تغییرات پیچیده در قوانین گمرکی، خدمات با کیفیتی را ارائه دهد و نیازهای تجار و بازرگانان را به‌خوبی برآورده کند.

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی به عنوان یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های تجارت بین‌الملل در جنوب کشور طی مراحل مختلفی انجام می‌شود. کلیه فعالیت‌های گمرکی شامل صادرات و واردات کالا، ترانزیت، ارزیابی کالا، بازرسی و ترخیص در این بندر تجاری پس از تحویل مدارک لازم مطابق قانون به انجام می‌رسد. ترخیص کالا از بندر شهید رجایی طبق مراحل زیر انجام می‌شود.

    ورود کالا به گمرک رجایی
    وارد کردن اطلاعات از طریق سیستم EPL
    انجام پرینت اظهارنامه
    دریافت کوتاژ (شماره بار) و تعیین مسیر
    بررسی مدارک و مجوزهای لازم توسط کارشناس
    مراجعه به صندوق (پرداخت هزینه‌های گمرکی)
    مراجعه به انبارداری و ترخیص کالا از بندر شهید رجایی
    صدور گواهی ترخیص کالا و خروج از انبار

با توجه به نوع کالا و مقصد آن ممکن است مراحل بیشتری به روند ترخیص کالا از گمرک رجایی اضافه شود. مراحل ذکر شده متداول‌ترین مراحلی است که بازرگانان برای ترخیص کالای خود در این بندر باید انجام دهند. ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی طبق قانون و مقررات گمرکی انجام می‌شود. به این منظور با در دست داشتن فاکتور صادرات به سامانه EPL مراجعه می‌شود تا عملیات گمرکی آغاز شود. ترخیص کالا از بند شهید رجایی به دلیل قرار گرفتن در مسیر کریدور ترانزیتی بین المللی (INSTC) و مرتبط کردن قفقاز و اروپا اهمیت دارد.

بندر شهید رجایی بندرعباس

بندر شهید رجایی از امکاناتی مانند MRCC (جستجو و نجات دریایی) برخوردار است که در صورت بروز مشکل برای کشتی‌های تجاری به کمک آن‌ها می‌آید .


۱. ورود کالا به گمرک شهید رجایی بندر عباس

ورود کالا به گمرک شهید رجایی بندر عباس پس از رسیدن بار از طریق راه هوایی یا دریایی به بندر مراحل زیر را طی می‌کند.

    ثبت اطلاعات در سیستم
    تحویل کالا به گمرک
    بررسی مدارک و اطلاعات
    بررسی کالا
    پرداخت هزینه‌های گمرکی
    صدور گواهی ترخیص و ترخیص کالا

اطلاعاتی شامل نام کالا، مشخصات فرستنده، مبدا و مقصد، وزن بار و ارزش آن در گمرک ثبت می‌شود و پس از بررسی مجوزهای لازم مانند فاکتور فروش، بارنامه و بیمه‌نامه کالا در گمرک پذیرش می‌شود. با اطمینان حاصل کردن از همخوانی کالا با قوانین گمرکی و بررسی مدارک موجود هزینه‌های لازم برای ترخیص کالا مشخص می‌شود.


۲. بررسی مدارک لازم برای ترخیص از بندر شهید رجایی

دریافت مجوزهای لازم جهت ترخیص کالا ثابت می‌کند که مالکیت و فعالیت تجاری بازرگان کاملا قانونی است. کلیه مدارک لازم توسط صاحب کالا تهیه و به گمرک تسلیم می‌شوند. مجوزهای لازم برای ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس تفاوت چندانی با سایر بنادر ندارد و برای انجام آن به مدارک زیر احتیاج است.


مدارک لازم برای ترخیص از بندر شهید رجایی بندرعباس


·         بارنامه‌ها

·         بیمه نامه

·         قبض انبار

·         گواهی مبدا

·         سند ترخیصیه

·         گواهی بازرسی

·         اظهارنامه گمرکی

·         مجوزهای بهداشتی

·         گواهی وضعیت مالی

·         فاکتور یا سیاهه خرید

·         پروفرما (پسش فاکتور)

·         مجوز ثبت سفارش (مجوز واردات)

·         پکینگ لیست یا فهرست عدل بندی

مجوزها و مدارک لازم برای ترخیص کردن از بندر شهید رجایی ممکن است با توجه به نوع کالای وارداتی اندکی تغییر کند. در بعضی مواقع علاوه‌بر مدارک نام برده به برخی مجوزهای وارداتی مانند گواهی تأیید مطابقت با استانداردهای فنی نیاز است.
مدارک شخصی مورد نیاز برای ترخیص کالا از بندر شهید رجایی

در کنار تمام مدارک و مجوزهای ذکر شده لازم است صاحبان بارها مدارک شخصی خود را نیز ضمیمه مدارک ارسالی کنند.

    اصل و کپی کارت ملی
    اصلی و کپی کارت بازرگانی

همچنین در غیاب صاحب بار ترخیص کالا با مدارک ترخیص کار یا نماینده قانونی صاحب کالا می‌تواند انجام شود. نماینده قانونی برای ترخیص کالا از بندر شهید رجایی به اصل و کپی کارت ملی ترخیص کار، اصل و کپی وکالت نامه محضری، اصل و کپی معرفی نامه گمرک، اصل و کپی کارت بازرگانی و کپی دفترچه بیمه احتیاج دارد.
مزایا و معایب ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی

موقعیت استراتژیک بندر شهید رجایی باعث شده تا این اسکله به یکی از مهم‌ترین بنادر ترانزیت کشور تبدیل شود. بر این اساس ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی معایب و مزایی دارد که در ادامه به مرور تعدادی از آن‌ها پرداخته می‌شود.

    هزینه‌های گمرکی معقول
    دسترسی به بازارهای جهانی
    کادر مجرب گمرک شهید رجایی
    موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد
    انعطاف‌پذیری بالا در ترخیص کالا و خدمات

با وجود تسهیلات و امکانات خوبی که گمرک شهید رجایی برای بازرگانان در نظر گرفته است همچنان برخی از معایب در ترخیص کالا از سوی این بندر وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره شده است.

    پیچیدگی مراحل
    محدودیت در تردد کامیون‌ها
    تاخیر در ترخیص و تحویل کالا
    اعمال برخی محدویت‌های صادراتی

بدون توجه به معایب و مزایای گفته شده در مورد گمرک شهید رجایی این بندر تجاری به دلیل برخورداری از موقعیت جغرافیایی مناسب و ارائه تسهیلات گمرکی متنوع همواره انتخاب اول بسیاری از بازرگانان بوده است.

ترخیص کالا از بندر شهید رجایی بندر عباس
با این وجود مشاوران اقتصادی توصیه می‌کنند که قبل از انتخاب بندر مورد نظر برای واردات و صادرات کالا حتما با مشاوران گمرکی مشورت شود.


۱. دسترسی بندر شهید رجایی به بازارهای جهانی
موقعیت جغرافیایی بندر شهید رجایی به گونه‌ای است که دسترسی آن به شبکه حمل‌ونقل جهانی آسان است. موقعیت تجاری بنادر بندرعباس و همسایگان آن‌ها امکان دسترسی به بازارهای جهانی را برای شرکت‌ها و تولیدکنندگان کالاهای صادراتی فراهم می‌کنند. گفته می‌شود در حدود ۲۵ درصد از حجم کل کالاهای وارد شده به کشور به گمرک شهید رجایی اختصاص داشته است.


۲. هزینه ترخیص کالا در بندر شهید رجایی بندر عباس
هزینه ترخیص در گمرک شهید رجایی در مقایسه با سایر بنادر تجاری ایران مانند بندر امام خمینی یا بندر انزلی اندکی بالاتر است و این امر ممکن است برای برخی از بازرگانان که کسب‌وکارهای کوچک تا متوسطی را اداره می‌کنند دشوار باشد. هزینه ترخیص بالاتر به دلیل تسهیلات ویژه‌ای است که این بندر گمرکی برای بازرگانان در نظر گرفته است. ارزش گذاری کالا و تعیین حدود قیمت ترخیص کالا از بندر گمرک با توجه به فرمول زیر محاسبه می‌شود.

ارزش سیف (CIF) = بیمه + کرایه حمل + ارزش کالا در مبدا

ارزش سیف (CIF) به معنای مجموع هزینه‌های مرتبط با کالا از مبدا تا گمرک ورودی است. بیمه و کرایه حمل در این فرمول براساس نوع کالا متفاوت خواهد بود. همچنین عوامل دیگری مانند هزینه‌های بارگیری، انبارداری و ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده در تعیین هزینه‌های ترخیص کالا از بندرعباس نقش دارند.
آشنایی با کالاهای ترخیص شده از گمرک شهید رجایی

موقعیت ممتاز بندر شهید رجایی باعث شده این بندر به یکی از مهم‌ترین گمرک‌های خاورمیانه تبدیل شود. ترخیص کالا از بندر رجایی با توجه به قوانین و قواعد گمرکی انجام می‌شود و مطابق گزارش‌های اداره گمرک کالاهای زیر تا کنون به سلامت از بندر شهید رجایی مرخص شده‌اند.

    پوشاک و محصولات چرم مصنوعی
    مواد غذایی (چای، قهوه، روغن، برنج)
    لوازم الکترونیکی (تلفن همراه، لپ‌تاپ، دوربین)
    لوازم خودرو (لاستیک، باتری، روغن موتور، فیلتر هوا)
    مواد خام یا صنعتی (فلزات، پلیمرها، الیاف مصنوعی)
    برخی از لوازم خانگی (تلویزیون، مایکروویو، ماشین ظرفشویی)
    ماشین‌آلات صنعتی (ماشین پرس، دستگاه برش، ماشین بازیافت)
    لوازم ورزشی (تجهیزات بدنسازی، لوازم شنا، تجهیزات تنیس و گلف)

علاوه‌بر موارد ذکر شده برخی از لوازم پزشکی و محصولات دارویی مانند ویتامین‌ها و مکمل‌های دارویی نیز از گمرک شهید رجایی ترخیص می‌شوند. موارد ذکر شده تنها بخشی از کالاهایی است که تا کنون از گمرک شهید رجایی ترخیص شده‌اند و محدودیتی برای ترخیص از بندر شهید رجایی وجود ندارد و کالاهای مختلف می‌توانند در این منطقه آزاد مبادله شوند.


کلام آخر در مورد ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی

ترخیص کالا از گمرک شهیدر رجایی بندرعباس به عنوان بزرگ‌ترین بندرهای تجاری ایران با وجود تسهیلات بسیار ممکن است کمی چالش‌برانگیز باشد. این بندر گمرکی با در اختیار داشتن کادری مجرب و تجهیزات و فناوری‌های پیشرفته خدمات ترخیص کالا را به صورت سریع و باکیفیت به بازرگانان ارائه می‌کند. سیستم الکترونیکی (آنلاین) راه‌اندازی شده برای ترخیص کالا از بندر شهید رجایی روند مبادلات تجاری را آسان‌تر کرده و به آن سرعت بخشیده است. ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی برای تجار و شرکت‌های بازرگانی بسیار اهمیت دارد و می‌دانیم که فرآیند ترخیص کالا نیازمند دانش و تجربه همزمان است. به همین دلیل به نظر می‌رسد که بهترین گزینه مشورت با مشاوران حرفه‌ای و مجرب شرکت‌های بازرگانی مانند پانل تجارت باشد. خدمات ترخیص کالا از بندرعباس شامل بندر شهید رجایی یا بندر بوشهر به کمک کادر پانل تجارت در کمترین زمان ممکن و با هزینه‌ای معقول انجام می‌شود. در صورت نیاز به دریافت مجوزهای خاص برای ترخیص کالای خود از گمرک بهتر است با سازمان‌های ذی‌ربط یا مشاوران گمرکی مشورت شود.


پرتکرارترین پرسش‌ها در مورد ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس

    گمرک شهید رجایی کجاست؟

گمرک شهید رجایی بندرعباس در ۲۳ کیلومتری غرب این استان و سمت شمال جزیره قشم با وسعتی معادل ۲۴۰۰ هکتار واقع شده است. بندر شهید رجایی یک منطقه ویژه اقتصادی است که به عنوان پایانه اصلی کانتینری در ایران شناخته می‌شود.

    اطلاعات گمرک شهید رجایی چیست؟

بندر شهید رجایی همه روزه به غیر از پنجشنبه و جمعه‌ها از ساعت ۷:۳۰ الی ۲ ظهر باز است و شماره تماس آن‌ها ۰۷۶۳۳۵۱۴۴۷۰ می‌باشد.

    چرا بندر شهید رجایی بندرعباس برای ترخیص کالا انتخاب می‌شود؟

ارتباط با بنادر مهم دنیا، برخورداری از اسکله‌های مجزا، دارا بودن خطوط کانتینر بالا و استفاده از دستگاه‌های بارگیری پیشرفته در این بندر باعث شده تا گمرک شهید رجایی به انتخاب اصلی بازرگانان تبدیل شود.

    آیا برای ترخیص برخی از کالاها از بندر شهید رجایی به مجوز خاصی احتیاج است؟

بله برخی از کالاها برای ترخیص از گمرک شهید رضایی به دریافت مجوزهای مخصوص احتیاج دارند. کالاهایی که مستقیم با سلامت افراد در ارتباط هستند یا برای حفظ محیط زیست یا منافع ملی خطرآفرین بوده مانند مواد خوراکی، برخی داروها، محصولات شیمایی (شامل مواد اولیه صنعتی)، مواد مخدر و برخی خودرها به کسب مجوزهای خاصی احتیاج دارند.

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال

 

بازار های جهانی را برای شما به راحتی قابل دسترس می کنیم.

واردات کالا یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های اقتصادی هر کشور است. در واقع، بسیاری از کشورها به دلیل عدم تولید داخلی برخی کالاها، افزایش رقابت و کیفیت تولید داخلی یا نیاز به تکنولوژی برتر و تنوع در بازار، مجبورند کالاهایی را از سایر کشورها وارد کنند. ما در ادامه این مقاله، به بررسی مراحل واردات کالا، شرایط و هزینه‌های واردات کالا، مقررات واردات کالا و مهم‌ترین مبادی؛ نظیر واردات از چین و واردات از دبی و نکات مهمی که باید در نظر داشته باشید می‌پردازیم. اگر شما هم قصد انجام واردات کالا به طور موقت یا دائم را دارید؛ خواندن این مقاله به شما توصیه می‌شود.

واردات کالا را از کجا شروع کنیم؟

ممکن است شما قصد ورود به بیزینس واردات را داشته باشید و یا برای دفعات معدودی (حتی یکبار) کالایی را خریداری و وارد کشور کنید. در هر دو صورت آشنایی با پروسه واردات و نحوه چگونگی شروع واردات کالا که در سه قدم زیر خلاصه می‌شود، برای شما مفید خواهد بود.


تهیه اطلاعات بازرگانی در ایران

شروع واردات کالا می‌تواند شامل گام‌های متفاوتی مثل مشورت با تیم‌های بازرگانی، آشنایی با قوانین وارداتی و… شود؛ اما سه مرحله یادگیری مراحل واردات کالا، تحقیق و بررسی و تهیه اطلاعات بازرگانی، مهم‌ترین قدم‌ها برای شروع واردات کالا است که در ادامه این سه قدم را توضیح می‌دهیم.


یادگیری مراحل واردات کالا

دانش واردات و اطلاع از قدم‌های لازم در این مسیر (در ادامه به طور مفصل توضیح خواهیم داد) و آشنایی با اصطلاحات واردات، اولین و مهم‌ترین قدم برای شروع واردات کالا است. در این مرحله اطلاع از ممنوعیت کالاهای وارداتی، اطلاع از ترتیب مراحل واردات امری بسیار مهم است که در صورت غفلت از این نکات ممکن است ضررهای مالی جبران ناپذیری را متحمل شوید.


تحقیق و بررسی

گام بعدی، تحقیق و بررسی در مورد بازار و نیازهای مشتریان است. شما باید بازارهای مختلف را بررسی کنید و محصولاتی را که می‌خواهید وارد کنید بازرسی کنید. حضور در هیئت های تجاری، استفاده از سرچ اینترنتی، حضور در نمایشگاه‌ها بین المللی و مراجعه به اتاق‌های بازرگانی، همه و همه برای یافتن منبع خوب برای واردات کالا مناسب است.


تهیه اطلاعات بازرگانی

برای واردات کالا به کشور، باید اطلاعات بازرگانی لازم را جمع آوری کنید. این اطلاعات شامل آشنایی با قوانین واردات کالا، مجوز و مدارک لازم برای واردات، ارزش گمرکی، روش‌های پرداخت و غیره می‌شوند.
آیا خودمان به تنهایی می‌توانیم واردات کالا را انجام دهیم؟

شخص حقیقی یا حقوقی می‌تواند به صورت مستقیم کالا را وارد کند. با این حال، وارد کردن کالا به کشور، نیازمند توجه به مقررات و قوانین گمرکی و مالیاتی می‌باشد که در هر کشوری متفاوت است.
در بسیاری از کشورها، شخصی که می‌خواهد کالا را وارد کند باید از یک شرکت حمل و نقل و یا یک کارگزار گمرکی استفاده کند، تا بتواند کالاها را از مرز ورودی وارد کند. در این حالت، شرکت حمل و نقل یا کارگزار گمرکی مسئول انجام امور گمرکی، مالیاتی و بیمه‌ای مربوط به کالا است و شخص حقیقی یا حقوقی، مسئول پرداخت هزینه‌های مربوط به خدمات ارائه شده توسط شرکت حمل و نقل یا کارگزار گمرکی می‌باشد. در هر صورت، بهتر است قبل از شروع به وارد کردن کالا، با مقررات و قوانین مربوطه؛ مانند قوانین گمرکی، مالیاتی، بیمه‌ای و سایر مقررات داخلی که در کشور اعمال می‌شود، آشنا باشید. کارشناسان راهکار تجارت پایا در این زمینه همراه شما هستند.


مراحل واردات کالا شامل چه گام‌هایی هستند؟

در رابطه با ترتیب و اولویت انجام هریک از مراحل واردات کالا نظرات مختلفی وجود دارد. اطلاع از لیست کالاهای مجاز و همچنین سودآور برای واردات، انتخاب کشور مبدا، بازرسی جهت اطمینان از اصالت کالا، حواله پول، انتخاب روش ارسال بار (هوایی-دریایی-زمینی) و… از مراحل واردات کالا به کشور است. شرکت پانل تجارت(منطقه آزاد ماکو) با سابقه درخشان در امر واردات کالا به کشور، با تشخیص اولویت بندی مراحل، موارد زیر را پیشنهاد می‌کند:

  • منبع یابی و سورسینگ Sourcing
  • چانه زنی و مذاکره با فروشنده
  • دریافت پیش فاکتور (پروفرما)
  • بازرسی کمی و کیفی کالا
  • ثبت سفارش
  • پرداخت هزینه و حواله ارزی
  • حمل و نقل
  • صدور بارنامه کالا
  • اخذ ترخیصیه از شرکت حمل کننده
  • اظهار کالا به گمرک
  • انجام فرایند های گمرکی
  • بارگیری و تحویل کالا


اگر بخواهیم تمامی مراحل ذکر شده را در دو گام کلی دسته بندی کنیم، قدم اول انتخاب و خرید کالا است که این گام شامل موارد زیر می‌شود:

منبع یابی و سورسینگ Sourcing

اولین مرحله برای واردات کالا، منبع یابی یا سورسینگ است. منبع یابی شامل تعیین بهترین تامین کننده و همچنین بازرسی جهت اطمینان از صحت و اصالت کالا است. منبع یابی به دانش و تجربه زیادی نیاز دارد؛ اگر وارد کننده به این موارد توجه نداشته باشد ممکن است در بعد مالی به مشکل خورده و یا اینکه کالای بی کیفیت و تقلبی وارد کند! بنابراین بهتر است حتما از یک تیم تخصصی و مجرب جهت منبع یابی کمک بگیرید. شرکت پانل تجارت در این امر با مشتریان خود همراه خواهد شد.

چانه زنی و مذاکره با فروشنده

قدم دوم از مراحل واردات کالا پس از منبع یابی مذاکره با فروشنده و گرفتن اطلاعات در مورد کالا و تعهدات مالی و بیمه ای است. چانه زنی و گرفتن تخفیف برای خرید، نیازمند تجربه و تخصص است تا علاوه بر اطمینان از کیفیت کالای خریداری شده بتوانید حاشیه سود خود را نیز افزایش دهید. در نهایت پس از چانه زنی ها باید اقدام به سفارش کالا و در صورت لزوم گرفتن نمونه کالا از فروشنده کنید.

دریافت پیش فاکتور (پروفرما)- Proforma Invoice از فروشنده

پس از انجام مذاکره، مرحله بعدی دریافت پیش فاکتور یا پروفرما از فروشنده کالا است. پروفرما سندی است که موارد زیر در آن ذکر می‌شود:

    شماره و تاریخ صدور پیش فاکتور و تاریخ اعتبار آن
    نام و آدرس کامل فروشنده
    نام و آدرس کامل خریدار
    مشخصات کامل کالا با شرح کیفی، کمی، تعداد، مقدار، ابعاد، وزن خالص و ناخالص
    شماره تعرفه گمرکی
    مبلغ پرفرما با ذکر نوع ارز به تفکیک قیمت واحد، هزینه بسته بندی و هزینه حمل
    شرح تفکیک وظایف و مسئولیت‌ها بین خریدار و فروشنده بر اساس قوانین اینکوترمز
    مبدأ و مقصد نهایی کالا به شرح بنادر یا محل بارگیری و تخلیه
    وسیله حمل کالا
    نحوه پرداخت وجه کالا (پرداخت پیش پرداخت و…)
    کشور سازنده کالا COUNTRY OF ORIGIN

نکته مهم:

بررسی پیش فاکتور و اینکه دریافت پیش فاکتور با چه قیمتی و با چه شرایطی انجام گرفته است و مطالعه اینکوترمز (تعداد محصول، قیمت محصول و شرایط تحویل محصول و…) بسیار مهم است.

بازرسی کمی و کیفی کالا

در تجارت بین المللی، یکی از دغدغه‌های اصلی خریدار کالا این است که فروشنده، محصول مورد نظر را با کیفیت و مشخصات درج شده در قرارداد ارسال کند.

به منظور پیشگیری از هرگونه مغایرت، برخی شرکت‌های بازرگانی طی مرحله‌ای تحت عنوان بازرسی کالا، موظف‌اند تا طبق مستندات درج شده در قرارداد، کیفیت محصول را بررسی کنند. این فرایند شامل عملیات بازرسی کیفی و کمی محصول، نمونه برداری و آزمایش می‌شود. و در نهایت در صورت مطابقت نتیجه بازرسی‌ها با مشخصات محصول در قرارداد، گواهی بازرسی کالا صادر شده تا سندی بر تایید کیفیت محصول مورد نظر باشد.

برای برآورد هزینه‌ها و بررسی کمی کالا باید به قیمت کالا، هزینه‌های حمل و نقل، هزینهٔ ترخیص کالا، هزینه‌های جانبی مانند هزینه های اخذ مجوز توجه کنید.

ثبت سفارش

پس از بررسی پروفرما نوبت به بررسی کالا می‌رسد. در این مرحله از واردات کالا، شما نیاز به کارت بازرگانی دارید. بررسی کالا از طریق بارگذاری پیش فاکتور در سامانه جامع تجارت ایران (NTSW) انجام می‌گیرد. بررسی کالا به طور کل به معنی: چک‌کردن آزاد بودن کالای وارداتی شما است که شامل بررسی عدم تولید داخلی، ممنوعه نبودن کالا و بررسی اولویت کالا (جهت اطلاع از تالار اول یا دوم و یا تخصیص ارز وارداتی و…) می‌شود. در نهایت پس از بارگذاری پروفرما، مجوز ثبت سفارش و واردات کالا برای شما صادر می‌شود. لازم به ذکر است که برای برخی از کالا‌ها، اخذ شناسه کالا یا مجوزاتی مانند بهداشت یا IRC یا …نیاز است.

پرداخت هزینه و حواله ارزی

مرحله پرداخت هزینه شامل داشتن حساب ارزی، ارائه حساب بانک مورد نظر هنگام ثبت سفارش، درخواست تخصیص ارز از بانک مرکزی، تأیید تخصیص ارز توسط بانک مرکزی، پرداخت هزینه به بانک عامل و حواله مبلغ می شود. تمامی این مراحل نیاز به داشتن کارت بازرگانی دارد. با توجه به قوانین جدید قبل از درخواست تخصیص ارز میبایست ۵ درصد میلغ فاکتور در بانک بلوکه شود و قبل از تامین ارز، ۳۵ درصد مبلغ فاکتور نیز بلوکه می‌شود.

حمل و نقل

در این مرحله نحوه حمل و نقل کالا توسط خریدار و با تأیید فروشنده انجام می‌شود. نحوه بارگیری کالا قبلاً در قرارداد بین خریدار و فروشنده مشخص شده است. انواع بارگیری کالا مانند ایکس ورک (EXW) (تحویل درب کارخانه)، فوب (FOB) (تحویل کالا بر روی کشتی)، سی‌اف‌آر (CFR) (تحویل کالا در گمرک) می باشد.

انتخاب روش حمل

در این مرحله شما به یک شرکت حمل و نقل بین‌المللی نیاز دارید. با توجه به تعهدات ذکر شده بین خریدار و فروشنده در اینکوترمز و پروفرما، هزینه و روش حمل متغیر می‌باشد.  اگر شرکت فروشنده حمل کالا را پذیرفته باشد به طور مثال می‌تواند کالا را در بندرعباس، بوشهر و… تحویل دهند. در این صورت شما دیگر نیازی به شرکت حمل و نقل ندارید. در غیر این صورت خریدار با یک شرکت حمل (هوایی، دریایی و یا زمینی) قرارداد بسته و پس از استعلام، حمل کالا صورت می‌گیرد.

انتخاب روش حمل بر اساس روش های حمل و نقل بین المللی به شرح زیر است:

    حمل هوایی تحویل کالا به وسیله شرکت های حمل و نقل هوایی
    حمل دریایی تحویل کالا به وسیله شرکت های حمل و نقل دریایی
    حمل زمینی تحویل کالا به وسیله شرکت های حمل و نقل زمینی

البته روش دیگری حمل کالا تحت عنوان حمل و نقل ترکیبی نیز وجود دارد؛ حمل و نقل ترکیبی شامل انتقال کالا از کشور مبدا به کشور مقصد با چند روش حمل متفاوت است. برای مثال در قسمتی از مسیر که مرز آبی وجود دارد؛ حمل و نقل به روش دریایی انجام شده و بخش دیگر مسیر، کالا به صورت زمینی منتقل می‌شود.

صدور بارنامه

بعد از انتخاب روش حمل نوبت به صدور بارنامه کالا می‌رسد. همان‌طور که توضیح دادیم مسئولیت حمل و نقل کالا با توجه به مفاد ذکر شده (اینکوترمز) با فروشنده یا خریدار است. فروشنده کالا را به شرکت حمل انتخابی تحویل می‌دهد و از شرکت حمل، بارنامه یا راهنامه (BL  –Bill of lading) دریافت می‌کند. نوع بارنامه باتوجه‌به روش حمل انتخابی بارنامه هوایی، دریایی و زمینی متفاوت است.

قدم دوم از گام واردات کالا ترخیص است. این مرحله به طور کلی شامل موارد زیر می‌باشد.

اخذ ترخیصیه

برای اخذ ترخیصیه خریدار یا نماینده قانونی خریدار (شخصی که نامش در بارنامه درج شده است) باید با در دست داشتن سه نسخه اصل بارنامه یا کپی نسخه ریلیز شده به شرکت حمل بار مراجعه کند. علاوه بر اخذ ترخیصیه، قبض انبار و رسید را نیز باید دریافت کند. در این مرحله یک رسید الکترونیکی نیز به واردکننده تخویل داده میشود که تمامی اطلاعات در به صورت آنلاین قابل مشاهده است.

رسید الکترونیکی در واقع سندی است که هنگام تحویل بار، توسط شرکت های حمل و نقل صادر می‌شود که حاوی اطلاعات مربوط به محموله مثل نوع و وزن بار، مبدا و مقصد، روش حمل و نقل و … است.

اظهار به گمرک

پس از خرید و واردات کالا فرد موظف است کالا را در گمرک اظهار کند. شما باید اعلام کنید که کالای خریداری شده را از کدام کشور و با چه قیمتی خریداری کرده‌اید. اظهار به گمرک شامل موارد: ثبت مشخصات ترخیصیه در سامانه EPL، ارزیابی کالا در صورت نیاز، دریافت مجوزهای لازم (استاندارد و…)، پرداخت حقوق و عوارض گمرکی، دریافت پروانهٔ الکترونیک، بارگیری کالا و خروج بار به سمت انبار است. موارد ذکر شده همگی بخشی از فرایند ترخیص کالا از گمرک است که فرد با ارائه این موارد و طی کردن مراتب قانونی می‌تواند اقدام به خروج کالای خود از گمرک کند.
 
سرمایه لازم برای واردات کالا

مقدار سرمایه لازم برای واردات کالا به نوع کالا، میزان و حجم واردات، هزینه‌های حمل و نقل، بیمه، مالیات‌ها و دیگر هزینه‌های مربوط به واردات بستگی دارد؛ بنابراین، این مقدار به صورت کلی قابل تعیین نیست و باید بر اساس شرایط هر وارد کننده و کالای مورد نظر تعیین شود. در هر صورت، وارد کردن کالا به دلیل داشتن هزینه‌هایی مانند هزینه‌های گمرکی، مالیات و حمل و نقل، نیاز به سرمایه قابل توجهی دارد؛ بنابراین، بهتر است برای واردات کالا، ابتدا یک برنامه کسب و کار جامع طراحی کرده و به محاسبه دقیق هزینه‌ها و سرمایه مورد نیاز بپردازید. همچنین، می‌توانید با مشاوران و کارشناسان بازرگانی مشورت کنید تا بهترین راهکارهای ممکن را برای واردات کالا پیدا کنید.

مبدأهای محبوب واردات به ایران کدام‌اند؟

انتخاب مبدأ واردات به ایران به عوامل مختلفی مانند نوع کالا، تقاضای بازار، روابط تجاری، تحریم‌های بین‌المللی، قیمت، کیفیت کالا و… بستگی دارد.

کم بودن قیمت بعضی از کالاها در برخی از کشورها باعث محبوبیت برخی مبداها برای واردات شده است و شرایط سخت برخی کشور ها باعث عدم انتخاب آنها توسط بازرگانان شده است.

برخی از مبدأهای محبوب واردات به ایران عبارت‌اند از:

واردات از چین

به دلیل داشتن اقتصادی بزرگ و ظرفیت بالای تولید، چین یکی از مهم‌ترین مبدأهای وارداتی به ایران محسوب می‌شود. بسیاری از شرکت ها و مجموعه های تولیدی به علت بالا بودن هزینه موارد اولیه ترجیح می دهند با واردات نیاز خود را رفع کنند. مهم ترین کالاهای وارداتی از چین کالاهای مصرفی، دستگاه های صنعتی و قطعات را شامل می شود. در سال های اخیر نیز به علت محدودیت مراودات ایران با دیگر کشور ها، فعالیت های تجاری بین ایران و چین افزایش یافته است.

خرید و واردات هر کدام از کالا های ذکر شده در تعداد کم و فله امکان پذیر است. در صورت پیدا کردن یک منبع خوب پیشنهاد می شود واردات را در تعداد بالا انجام دهید تا سود حاصل از آن نیز افزایش یابد.

کالاهای محبوب برای واردات از چین  :

   ۱.کالاهای مصرفی
   ۲.دستگاه صنعتی و قطعات
   ۳.تجهیزات مخابراتی
   ۴.پمپ هوا
   ۵.منسوجات و پارچه
   ۶.لوازم یدکی خودرو و موتور سیکلت

واردات از ترکیه

ایران و ترکیه روابط تجاری خوبی دارند و ترکیه یکی از مباداهای اصلی واردات به ایران است. در سال های اخیر نیز به علت وجود تحریم ها و کاهش روابط تجاری ایران با دیگر کشور های اروپایی و همچنین قیمت دلار، واردات از ترکیه به ایران افزایش یافته؛ زیرا به علت کمی مسافت هم هزینه های حمل و نقل کاهش می باید و هم گاهی معافیت‌های گمرکی ای که بین دو کشور اعمال می‌شود واردات را به صرفه می کند.شاید بیشترین تقاضا برای واردات از ترکیه مربوط به پوشاک باشد ولی لازم است بدانید واردات پوشاک رویه قانونی ندارد. درحال حاضر قطعات خودرو و ماشین آلات کشاورزی از کالاهای وارداتی از ترکیه هستند.

واردات از دبی

دبی همسایه ایران است و به دلایلی مانند داشتن یکی از بزرگ‌ترین بنادر جهان، نزدیکی به ایران و کم هزینه بودن خدمات حمل و نقل و ترخیص از مباداهای محبوب وارداتی به ایران است. در حال حاضر خرید از بسیاری کشورها به علت تحریم ها توسط ایرانیان امکان پذیر نیست؛ در این بین دبی نقش واسطه ای ایفا کرده و روند خرید و واردات کالا را تسهیل می کند.

لازم به ذکر است که لیست مبدا های وارداتی به ایران بسیار گسترده است و انتخاب مبدا برای واردات کالا بستگی به نوع کالا و دیگر شرایط دارد.

بررسی انواع مختلف واردات کالا

واردات کالا می تواند به دو صورت واردات قطعی کالا و واردات موقت کالا انجام گیرد. در واردات قطعی کالا به‌عنوان‌مثال، واردات قطعات الکترونیکی برای تولید محصولات الکترونیکی مانند تلویزیون، موبایل و لپ‌تاپ و… با پرداخت حق ورودی، هزینه‌های انجام خدمات گمرکی، انجام کلیه امور گمرکی صورت میگیردد. اما در ورود موقت کالا، کالا برای مدت معینی برای مصارف خاص مانند استفاده در یک پروژه خاص، نمایشگاه، ساخت و ساز و… انجام می شود. واردات موقت کالا معمولاً برای مدت زمان محدود است و در انتهای این مدت باید کالا از کشور صادر شود.

معرفی ۴ کالای پرسود وارداتی

کالاهای پرسود وارداتی به ایران بسته به شرایط بازار و نیازهای مختلف کشور، متفاوت هستند. با این حال، برخی از کالاهای پرسود وارداتی به ایران شامل موارد زیر می‌شوند:

واردات قطعات الکترونیک به ایران

به دلیل نیاز بسیاری از صنایع به قطعات الکترونیکی، واردات این کالاها به ایران از جمله کالاهای پرسود محسوب می‌شود. بازار واردات قطعات الکترونیک بسیار داغ است و رقابت در آن زیاد است. همچنین قوانینی برای واردات این محصولات وجود دارد که آگاهی از آن ها بسیار مهم است. لوازم و تجهیزات الکترونیک و رباتیک اعم از قطعات الکترونیک، بردهای هوشمند، انواع موتور ساده و گیربکس دار، خازن و کیت های الکترونیکی از کالا های مجاز هستند.

واردات قطعات یدکی خودرو

با توجه به قیمت بالای خودروها و تقاضای بالا، واردات قطعات یدکی خودرو به ایران همیشه یکی از کالاهای پرسود بوده است. در حال حاضر بیش از ۲۰ شرکت خودروسازی چینی در زمینه تجارت قطعات یدکی خودرو، همکاری ساخت و سرمایه گذاری و تأسیس کارخانه با ایران در صنعت خودرو سازی همکاری می کنند.

واردات لوازم جانبی موبایل

تنوع بسیار محصولات جانبی موبایل باعث شده که  یکی از کالاهای پرسود وارداتی باشد و تجار ایرانی به میزان زیادی از گلس، قاب و کیس‌های متنوع، شارژر، هندزفری و…  را در مدل‌ها و برندهای مختلف از کشور چین تهیه نمایند. همچنین محصولاتی مانند گوشی‌های هوشمند و تبلت‌های برند، جزو کالاهای پرسود وارداتی به ایران هستند.

واردات کالاهای اساسی

برای کاهش هزینه های خرید کالاهای اساسی یکی از تمهیدات لازم واردات کالاهای اساسی است که در سالهای اخیر بسیار گسترش یافته است و دولت با تخصیص ارز به این نوع کالاها به وارد کنندگان کمک می کند. این نوع کالا ها شامل دانه‌های روغنی، برنج، بذر و کود کشاورزی و غذاهای وارداتی دیگر است که از کالاهای پرسود وارداتی به ایران محسوب می شود.

در کل، با توجه به شرایط بازار و نیازهای مختلف کشور، کالاهای پرسود وارداتی به ایران متفاوت هستند و ممکن است در طول زمان تغییر کنند.

 

شرکت پانل تجارت (منطقه آزاد ماکو) با دوازده سال سابقه کار و حق العمل کار رسمی گمرک ایران ، دارای نمایندگی فعال در تهران ، بندر عباس ، بوشهر ، تبریز، جلفا ،ارومیه و بازرگان میباشد .

ساعات اداری

دفاتر پانل تجارت در این زمان در خدمت شما عزیزان می باشد :

شنبه تا پنجشنبه : 7 صبح تا 6 عصر

جمعه : روز تعطیل

موقعیت : تهران - بندر عباس - بوشهر - تبریز - جلفا - ارومیه - بازرگان